Waar betaalt u voor Hoeveel kost per jaar meer informatie
Pacht van de grond € 1200
Elektriciteit (gebruiken we vooral voor de waterpomp) € 500 (in 2020)
benodigdheden als zaden, plantgoed, voeding voor de grond en bedekking voor het pad. € 300 (dit is een schatting) zie tabel onderaan deze pagina.
990 uur arbeid € 15840 (minimum uurloon) € 23760 zou een modaal uurloon zijn.
Dit kost u niets extra Maar maakt deze tuin wel heel waardevol
Vastleggen van stikstof in de bodem De waarde van deze "producten" kan ik niet in geld uitdrukken.
Verrijken van biodiversiteit De mono-cultuur-landbouw heeft de tegenovergestelde effecten.
Versterken van de lokale insectenpopulaties Er wordt belastingsgeld gebruikt voor het herstellen van schadelijke effecten van landbouw. Dat is met tuinen zoals deze niet nodig. Ook gaan er subsidies naar industriele landbouw, waardoor de kosten in de supermarkt misleidend laag zijn. Voedsel kost meer dan veel mensen denken.
Voeding vol voedingsstoffen Gezonde grond zit vol gezonde sporenelementen. Deze ontbreken in "gewone" landbouwgrond en ook in de producten die daarop groeien.
Fijne plaats om "boodschappen" te doen. In de tuin kunt u tot rust komen en genieten. In de supermarkt ontvangt u veel prikkels, bedoeld om u meer geld te laten uitgeven.
Verbinding met uw voedsel. U ervaart hoe uw voedsel tot stand is gekomen. Vragen kunt u direct stellen aan de tuinder.
Minder verspilling 40% van a; het voedsel wordt weggegooit. Vaak pas na het vervoeren, verpakken en bereiden. Niet in deze tuin, groenten hebben soms wat persoonlijkheid: een schoonheidsvlekje of een eigenzinnige vorm, deze kunt u prima eten. Zijn de groenten echt te klein of te aangetast voor de verkoop, dan vind de tuinder er een ander doel voor. (Meestal eet ze ze zelf op)

Dat brengt de totale kosten op €17840. Uit deze tuin kunnen 40 personen van eind mei tot eind oktober plukken. Als iedereen €446 betaalt kom ik precies rond. Dat is €22,30 per plukweek.

Kom je zonder abonnement plukken? Welkom! De prijs staat per gewas in de tuin aangegeven en hangt af van hoe arbeidsintensief het is om te kweken, en hoe lang het moet groeien waardoor ik de grond dus niet voor iets anders kan gebruiken. Maar als je lekker groenten voor de hele week plukt zou de prijs rond de 25 euro moeten liggen, dat is iets meer dan de abonneeprijs  omdat ik in dit geval meer risico loop. Ik weet bijvoorbeeld niet van tevoren of ik de hele oogst zal verkopen. Gewassen waar ik wel zaad voor heb gekocht, heb geplant, bewaterd en gewied. 

Wat ik niet kan uitdrukken in geld is de bijdrage die deze tuin levert aan de natuur. De beestjes die in deze tuin voedsel vinden, en veilige plekken om te overwinteren, eitjes te leggen, op te groeien. De luchtzuiverende werking en de vastlegging van stikstof in de bodem. De enorme biodiversiteit boven en onder de grond. De invloed op het menselijk welzijn om er deel van uit te maken.

Maar al kan ik deze toegevoegde waarde niet uitdrukken in Euro's, het is zeker kostbaar. En een deel van ons belastingsgeld wordt ingezet tegen de gevolgen van schadelijke landbouw. Mede daarom vind ik deze tuin een bron van rijkdom. We maken de aarde beter leefbaar voor onszelf en toekomstige generaties, en ontvangen daar smaakvoller en gezonder eten voor terug. 

Benodigdheden

In 2022 uitgegeven Prijs specificaties
gereedschap € 100 spitvork, supersterk schepje, gewoon schepje, onkruidsteker
zaad € 200 Vreeken, de Bolster, Reclaim the Seeds
communicatie met jullie € 500 Deze website. Stempels voor visitekaartjes. Telefoonkosten, tuinbordjes
informatie € 90 Velt, Toekomstboeren. Kim Leysen
compostsysteem € 290 Ewoodz
plantgoed € 250 Overname Saruyan, De Ommuurde Tuin
plantenpotten € 30 Marktplaats
Verwachte aankopen voor 2022
pootgoed knoflook
koppelingen voor druppelslangen
Verlanglijst Reden Prijs
Lindeboom blad eetbaar als sla, maakt kalium beschikbaar voor andere planten
Bodemonderzoek zodat ik precies weet waar ik extra aandacht aan moet geven € 135
Hazelaar Voor lekkere hazelnoten
Schezuan Peper Voor peperkorrels
Kinder-tuin-speelgoed Stukgewaaid tijdens stormen in het voorjaar