Pluk nu
vanaf 14 september 2023

Groenten:
   Courgettes,
lekkere gele! Tip, maak chutney.
   Kervel, Wordt vooral soep van gemaakt
   Snijbiet, Voor in roerbaksels
   Oost Indische Kers oogst nu jonge zaden als kappertjes.

Bloemen
   Calendula/goudsbloem:
laat zich goed drogen
   Viooltjes:
voor de sier of tegen huidproblemen
   Borage/komkommerkruid: 
lieve blauwe bloemetjes
   Oost Indische Kers: zie ook onze bloemenazijn
   Knoflookbieslook witte bloemschermen.

Kruiden
   Bieslook
: vervangt lenteui en bosui, lekker bij alles.
   Lavas: smaakversterker. Stengel te gebruiken als rietje.
   Knoflookbieslook: milder en "knoflokiger" dan bieslook.
   Basillicum: greco a palla, kleine blaadjes, veel smaak!  
   Rozemarijn: Nu ook gedroogd te koop
   Tijm: verrassend lekker in zoetigheid
   Oregano:
 Het italiaanse kruid
   Kervel: is het een groente of een kruid? allebei!      

Pluk nu
vanaf 22 juni 2023

Radijsjes
Tuinbonen
Kapucijners (erwten)
Snijkool

En Sla verkoop ik met pot en al, ze staan in mijn plantenwinkel. In de volle grond zitten te veel slakken voor deze lekkere malse groenten. Dat krijg je als natuur de baas is. En een tuin met zoveel fijne verstopplekjes voor al het bodemleven. Wil je toch plukken, dan heb ik mosterdblad, knoflookbieslook, radijsjes incl blad, jonge snijbiet, melde(ganzenvoet), Borage(Komkommerkruid) Weegbree en Klaver, hiervoor moet je wel even door de tuin struinen, maar dan heb je een heel gezonde diverse wilde salade basis voor je salade. 

Eind mei 2023

Radijsjes - iedereen kent ze wel. Lekker als snack, eventueel met een dipsaus, boter en/of zout. Ook door de salade. Radijsjes kunnen gebakken worden, dan zijn ze zachter van smaak.

Lavas Lavas is een smaakversterker en helpt mensen met een zoutarm dieet om toch lekker te eten. Verder is de plant familie van selderij en kan het op ontzettend veel manieren gebruikt worden: Voeg het blad en de stelen toe aan soepen, snijd blad fijn door een salade of saladedressing, doe het door de kruidenboter, gebruik het als basis voor bouillon, versterk de smaak van sausen, wrijf vlees voor het bereiden in met gekeusd blad of vul de holle stengels met roomkaas of hummus als traktatie. Extra tip: gebruik de holle stelen als rietje. Sowieso heel leuk om te doen, maar wanneer je last hebt van hoestbuien kun je warme (amandel)melk op deze manier opslurpen om keelpijn te verzachten.

Brave Hendrik - Zowel blad, stengel en bloem kunnen gegeten worden. Tegenwoordig is de bitterheid uit de meeste gewassen gekweekt, omdat niet iedereen het lekker vind. Bitterstoffen zijn echter zeer gezond, en in deze plant nog aanwezig. 

Vroeg in het jaar kun je de gehele plant rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Vanaf juni is de plant iets taaier, door de plant tijdens de bereiding te verhitten wordt deze weer zacht.

Bereid de bladeren zoals spinazie, het smaakt net iets bitterder dan spinazie. 

Stelen schil je dun en was je na het schillen nog eens goed. Daarna bereiden zoals asperges. Lekker met Lavas (groeit ook in De Basis!)

De bloemen zijn gestoomt met een romige saus een delicatesse.

Zevenblad - Ook wel tuinmansverdriet genoemd, want het is een enorme woekeraar. Maar wat kan deze schavuit lekker zijn. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar. Benieuwd naar de smaak? Volg dan de workshop zevenblad

De bladeren zijn, zoals bij zoveel bladgroenten, zowel rauw als kort verhit te gebruiken. Ook de bloemen zijn een fijne rauwe decoratie, maar kunnen ook als smaakmaker bij warme bereidingen gebruikt worden. 

De smaak zit wat tussen wortel en peterselie in, de bloemen zijn iets zoeter.

Zevenblad bevat veel kalium, magnesium en calcium, mangaan, zink en koper. Vergeleken met sla bevat het veel meer vitamine A, C, en eiwitten.

Brandnetel - Veel mensen weten wel dat brandnetel eetbaar is maar deinsen er toch voor terug. Begrijpelijk, want de plant verdedigt zichzelf met brandhaartjes. Door het blad in kokend water te dompelen worden de brandharen direct onschadelijk gemaakt. Dan kunnen de handschoenen weer uit. Voor de moeite wordt je beloont met veel magnesium, kalium en ijzer, en een aantal andere nuttige stofjes zoals vitamine A,C,E en eiwitten. Geblancheerd blad kan door de salade, of je kunt er soep van koken. Verder kun je het mengen door verschillende deegsoorten, bijvoorbeeld voor een groengekleurde pasta. 


Scroll omlaag voor de beschrijvingen per plant, of gebruik de knoppen CTRL + F om op plantnaam te zoeken.

De hieronder genoemde planten worden jaarlijks in de tuin geteeld maar zijn niet allemaal op dit moment te oogsten.

Alle soorten groente

Amaranth

Brave Hendrik

Een robuuste Nederlandse plant die ieder jaar trouw weer opkomt, dat is Brave Hendrik. In de Nederlandse natuur is de plant zeldzaam geworden, maar in de Basis staan 2 grote exemplaren. Zowel blad, stengel en bloem kunnen gegeten worden. Tegenwoordig is de bitterheid uit de meeste gewassen gekweekt, omdat niet iedereen het lekker vind. Bitterstoffen zijn echter zeer gezond, en in deze plant nog aanwezig. 

Vroeg in het jaar kun je de gehele plant rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Vanaf juni is de plant iets taaier, door de plant tijdens de bereiding te verhitten wordt deze weer zacht.

Bereid de bladeren zoals spinazie, het smaakt net iets bitterder dan spinazie. 

Stelen schil je dun en was je na het schillen nog eens goed. Daarna bereiden zoals asperges. Lekker met Lavas (groeit ook in De Basis!)

De bloemen zijn gestoomt met een romige saus een delicatesse.

Brandnetel

Veel mensen weten wel dat brandnetel eetbaar is maar deinsen er toch voor terug. Begrijpelijk, want de plant verdedigt zichzelf met brandhaartjes. Door het blad in kokend water te dompelen worden de brandharen direct onschadelijk gemaakt. Dan kunnen de handschoenen weer uit. Voor de moeite wordt je beloont met veel magnesium, kalium en ijzer, en een aantal andere nuttige stofjes zoals vitamine A,C,E en eiwitten. Geblancheerd blad kan door de salade, of je kunt er soep van koken. Verder kun je het mengen door verschillende deegsoorten, bijvoorbeeld voor een groengekleurde pasta.

Courgette

Gekroonde Ganzenbloem

De bladeren van de Gekroonde ganzenbloem zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en kunnen worden gebruikt als smaakmaker (zoals je kruiden gebruikt) en als groente. Voor de beste smaak kun je de malse blaadjes en bloemblaadjes rauw in salades gebruiken of als garnering, zoals bijvoorbeeld bij een zelfgemaakte Vietnamese loempia. (bron: stadstuinieren)

Kapucijners

Verse Kapucijners liggen niet vaak in de winkel. Pluk ze daarom hier. De mooie blauwe peulen dop je voor het koken, dat gaat heel gemakkelijk. Door op de platte kanten te duwen barst de peul open, en kun je de kapucijners er gemakkelijk met de vingers uitritsen. Af en toe zijn er een paar aangetast door beestjes, want er zit geen gif op. Maar de meeste kapucijners komen mooi uit de peul, en hoeven slechts even afgespoelt te worden voordat ze het kokende water in gaan. Gebruik nog geen zout in het kookwater, daar kan de kapucijner wat taai van worden. Kook niet langer dan 10 minuten, de allerjongste kapucijners kunnen na 5 minuten al gaar zijn.

Melde: Ganzevoet, Boomspinazie en Rode Melde

De eenvoudige groene ganzevoet, de boomspinazie met magenta blos en de donkerrode Melde, is allemaal familie en allemaal hetzelfde te gebruiken. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar.

Het blad is lekker in salade, sappig, stevig met een milde nootachtige smaak. Ook goed te verwerken als bladgroente zoals snijbiet en spinazie: in soepen, gestoomt of als vulling van het een of ander. 

De bloemen en knoppen zijn als kleine noten te gebruiken: in de salade of door de verse kaas voor op brood.

Vol nuttige stofjes, o.a. Kalium, ijzer, zink en fosfor. 

Vergeleken met sla: 18x meer vitamine C en 7x zoveel ijzer.

Paardenbloem

De  gehele plant is eetbaar, van bloem tot wortel. Paardebloem heeft een typische bittere smaak. Daarom wordt ze soms afgedekt: door een tekort aan zonlicht worden de bladeren bleek en minder bitter. De bladeren worden vervolgens verkocht als molsla. Maar bitterstoffen zijn heel goed voor je spijsvertering, en tegenwoordig zit het nog maar weinig in de gangbare supermarktgroenten. Dus geef de paardebloem een kans. Het jonge blad is tot juni erg lekker in de salade, of op een boterham met kaas. Daarna wordt het veel mensen echt te bitter. Verder kan het blad door de soep en door eiergerechten vermalen worden. Ook de wortels zijn eetbaar, je kunt ze goed schoonschrobben en vervolgens opbakken. Of er een gezonde thee van zetten, of roosteren en als koffievervanger gebruiken. 

Pastinaak

Prei

Rucola

Zowel wilde als gecultiveerde Rucola groeien in De Basis. Ze zijn het makkelijkst van elkaar te onderscheiden tijdens de bloei, wilde rucola bloeit geel en de gecultiveerde heeft iets grotere witte bloemen met donkere nerven. Beide zijn op dezelfde wijze te gebruiken, en de smaak ligt ook zeer dicht bij elkaar.

Het blad kan rauw in de salade. De smaak is sterk genoeg om als kruid te gebruiken in een pesto, kruidenboter of kwark. Het blad blijft smaakvol bij korte verhitting en kan dus goed bereid worden zoals andere bladgroenten: In ovenschotels, soepen, quiche, stamppot, enz. 

De bloemen/bloemknoppen zijn inclusief steel een te gebruiken als pittige decoratie.

De zaden zijn, niet verrassend, ook pittig. Breng er gerechten of brood mee op smaak. De zaden bevatten veel olie en kunnen tot mosterdachtige pasta gestampt worden.

 

Rijk aan mineralen, met name ijzer.
Bevat ook veel vitamine C.

Radijsjes

iedereen kent ze wel. Lekker als snack, eventueel met een dipsaus, boter en/of zout. Ook door de salade. Radijsjes kunnen gebakken worden, dan zijn ze zachter van smaak.

Sla

Spinazie

Spruiten

Teunisbloem

Teunisbloem wordt hier gekweekt als wortelgroente, waarvan ook het blad, de bloem en het zaad eetbaar is. De wortel is alleen lekker voor de bloei, dus helaas, als die mooie herkenbare stengel vol gele bloemen eruit is geschoten, dan ben je te laat voor de wortel. Gelukkig zet ik bordjes neer zodat u weet onder welke bladrozet een lekkere wortel te vinden is. Kook de wortel zoals een aardappel, of verwerk hem rauw in salades. Rauw smaakt hij een best peperig of zelfs branderig, vergelijkbaar met radijs. De bloemen smaken daarintegen zoet. Het jonge blad kan ook rauw gegeten worden, maar ouder blad wordt beter gekookt of gestoomt of op een andere manier verhit, en kunnen iedere bladgroente vervangen in een recept. Zaden kunnen maanzaad en sesamzaad vervangen. 

Tuinbonen

Wortel

Zevenblad

Ook wel tuinmansverdriet genoemd, want het is een enorme woekeraar. Maar wat kan deze schavuit lekker zijn. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar.

De bladeren zijn, zoals bij zoveel bladgroenten, zowel rauw als kort verhit te gebruiken. Ook de bloemen zijn een fijne rauwe decoratie, maar kunnen ook als smaakmaker bij warme bereidingen gebruikt worden. 

De smaak zit wat tussen wortel en peterselie in, de bloemen zijn iets zoeter.

Zevenblad bevat veel kalium, magnesium en calcium, mangaan, zink en koper. Vergeleken met sla bevat het veel meer vitamine A, C, en eiwitten.

Alle soorten kuiden

Basillicum

Bieslook en Knoflookbieslook

Bieslook is familie van de ui en heeft ook een licht scherpe smaak. Gebruik het rauw door je (maaltijd)salade, kruidenboter, (gepofte) aardappel, roer het door kwark, mayonaisse of creme fraiche, strooi het op komkommer en gekookte/gebakken eieren. In de tuin staat de gewone bieslook met paarse bloemen en de lichte smaak van lente-ui. En chinese bieslook met witte bloemen, en een smaak die iets meer aan knoflook doet denken. Van beide soorten zijn ook de bloemen eetbaar.

Borage of Komkommerkruid

Hondsdraf

Door op het rauwe blad van hondsdraf te kauwen krijgt je adem een frisse geur. De plant wordt gebruikt in kruidige dranken, bijvoorbeeld thee, bier en kruidenlikeur. Ook kun je er je salade, soepen, eiergerechten, quiches en zuivelproducten mee kruiden. De bladeren zijn wat bitter. Hondsdraf zou een reinigende werking hebben op luchtwegen, urinewegen en nieren. 

Kleine Pimpernel

Knoflook

Maggikruid / Lavas

Lavas is een smaakversterker en helpt mensen met een zoutarm dieet om toch lekker te eten. Verder is de plant familie van selderij en kan het op ontzettend veel manieren gebruikt worden: Voeg het blad en de stelen toe aan soepen, snijd blad fijn door een salade of saladedressing, doe het door de kruidenboter, gebruik het als basis voor bouillon, versterk de smaak van sausen, wrijf vlees voor het bereiden in met gekeusd blad of vul de holle stengels met roomkaas of hummus als traktatie. Extra tip: gebruik de holle stelen als rietje. Sowieso heel leuk om te doen, maar wanneer je last hebt van hoestbuien kun je warme (amandel)melk op deze manier opslurpen om keelpijn te verzachten.

Look zonder look

Olijfkruid

Olijfkruid, ook wel Heiligenbloem of Santolina Viridis genoemd.
De bladeren en stengels smaken naar groene olijven. De smaak is vers en rauw het lekkerst, door het te drogen, of mee te koken neemt de smaak af. Lekker in salades, als garnering bij tomaat en mozzerella, en als basis voor een pesto of marinade. 

Oost Indische Kers

Oregano / Marjolein

Oregano, Marjolein of Majoraan is het hoofdbestanddeel van italiaanse kruidenmengsels. De smaak komt vrij bij snijden, kneuzen en warmte. Voeg het dus zo vroeg mogelijk in het kookproces toe. Dit kruid staat bekend om een medicinale werking en trekt tijdens de bloei veel bijen aan. In de Basis groeit de originele oregano en een pittigere cultivar.

Peterselie

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een heerlijke geur en smaakt goed bij aardappels en vlees. Kook het zo lang mogelijk mee zodat er meer smaak loskomt. Ook lekker om brood mee te bakken. De naalden zijn taai dus snijd ze goed fijn (makkelijk met een keukenmachine) of houdt het takje heel en verwijder hem na het koken. Aan hetkruid worden meer kwaliteiten toegeschreven: Het is goed voor je haar en de geur houdt motten uit je kleding.

Salie

Salie heeft een sterke smaak, gebruik kleine hoeveelheiden in de soep, in eiergerechten en bij vlees. Salie heeft veel positieve effecten, de bekendste is dat het de gezondheid van je mond en keel verbetert. Daarvoor kun je gewoon op een blaadje kauwen, of er thee van zetten.

Tijm

Tijm verhit je zo lang mogelijk mee in gerechten, dan komt er meer smaak vrij. Tijm combineert heel goed met honing en/of geitenkaas, wat weer heerlijk smaakt bij vrijwel alle groenten. Ook tomatensaus wordt beter van tijm. Gebruik alleen de blaadjes, die zich makkelijk van de steeltjes laten ritsen. Of bind tijm in een bosje bij elkaar en verwijder het na het koken.