Brave Hendrik

Een robuuste Nederlandse plant die ieder jaar trouw weer opkomt, dat is Brave Hendrik. In de Nederlandse natuur is de plant zeldzaam geworden, maar in de Basis staan 2 grote exemplaren. Zowel blad, stengel en bloem kunnen gegeten worden. Tegenwoordig is de bitterheid uit de meeste gewassen gekweekt, omdat niet iedereen het lekker vind. Bitterstoffen zijn echter zeer gezond, en in deze plant nog aanwezig. 

Vroeg in het jaar kun je de gehele plant rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Vanaf juni is de plant iets taaier, door de plant tijdens de bereiding te verhitten wordt deze weer zacht.

Bereid de bladeren zoals spinazie, het smaakt net iets bitterder dan spinazie. 

Stelen schil je dun en was je na het schillen nog eens goed. Daarna bereiden zoals asperges. Lekker met Lavas (groeit ook in De Basis!)

De bloemen zijn gestoomt met een romige saus een delicatesse.

Rucola

Zowel wilde als gecultiveerde Rucola groeien in De Basis. Ze zijn het makkelijkst van elkaar te onderscheiden tijdens de bloei, wilde rucola bloeit geel en de gecultiveerde heeft iets grotere witte bloemen met donkere nerven. Beide zijn op dezelfde wijze te gebruiken, en de smaak ligt ook zeer dicht bij elkaar.

Het blad kan rauw in de salade. De smaak is sterk genoeg om als kruid te gebruiken in een pesto, kruidenboter of kwark. Het blad blijft smaakvol bij korte verhitting en kan dus goed bereid worden zoals andere bladgroenten: In ovenschotels, soepen, quiche, stamppot, enz. 

De bloemen/bloemknoppen zijn inclusief steel een te gebruiken als pittige decoratie.

De zaden zijn, niet verrassend, ook pittig. Breng er gerechten of brood mee op smaak. De zaden bevatten veel olie en kunnen tot mosterdachtige pasta gestampt worden.

 

Rijk aan mineralen, met name ijzer.
Bevat ook veel vitamine C.

Radijsjes

Spinazie

Melde / Ganzenvoet

Familie van Brave Hendrik, Ganzevoet is een veelvoorkomend 'onkruid'. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar.

Het blad is lekker in salade, sappig, stevig met een milde nootachtige smaak. Ook goed te verwerken als bladgroente zoals snijbiet en spinazie: in soepen, gestoomt of als vulling van het een of ander. 

De bloemen en knoppen zijn als kleine noten te gebruiken: in de salade of door de verse kaas voor op brood.

Vol nuttige stofjes, o.a. Kalium, ijzer, zink en fosfor. 

Vergeleken met sla: 18x meer vitamine C en 7x zoveel ijzer.

Zevenblad

Ook wel tuinmansverdriet genoemd, want het is een enorme woekeraar. Maar wat kan deze schavuit lekker zijn. Alle bovengrondse delen zijn eetbaar.

De bladeren zijn, zoals bij zoveel bladgroenten, zowel rauw als kort verhit te gebruiken. Ook de bloemen zijn een fijne rauwe decoratie, maar kunnen ook als smaakmaker bij warme bereidingen gebruikt worden. 

De smaak zit wat tussen wortel en peterselie in, de bleoemn zijn iets zoeter.

Zevenblad bevat veel kalium, magnesium en calcium, mangaan, zink en koper. Vergeleken met sla bevat het veel meer vitamine A, C, en eiwitten.

Tijm

Tijm verhit je zo lang mogelijk mee in gerechten, dan komt er meer smaak vrij. Tijm combineert heel goed met honing en/of geitenkaas, wat weer heerlijk smaakt bij vrijwel alle groenten. Ook tomatensaus wordt beter van tijm. Gebruik alleen de blaadjes, die zich makkelijk van de steeltjes laten ritsen. Of bind tijm in een bosje bij elkaar en verwijder het na het koken.

Look zonder look

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een heerlijke geur en smaakt goed bij aardappels en vlees. Kook het zo lang mogelijk mee zodat er meer smaak loskomt. Ook lekker om brood mee te bakken. De naalden zijn taai dus snijd ze goed fijn (makkelijk met een keukenmachine) of houdt het takje heel en verwijder hem na het koken. Aan hetkruid worden meer kwaliteiten toegeschreven: Het is goed voor je haar en de geur houdt motten uit je kleding.

Olijfkruid

Olijfkruid, ook wel Heiligenbloem of Santolina Viridis genoemd.
De bladeren en stengels smaken naar groene olijven. De smaak is vers en rauw het lekkerst, door het te drogen, of mee te koken neemt de smaak af. Lekker in salades, als garnering bij tomaat en mozzerella, en als basis voor een pesto of marinade. 

Salie

Salie heeft een sterke smaak, gebruik kleine hoeveelheiden in de soep, in eiergerechten en bij vlees. Salie heeft veel positieve effecten, de bekendste is dat het de gezondheid van je mond en keel verbetert. Daarvoor kun je gewoon op een blaadje kauwen, of er thee van zetten.

Basillicum

Maggikruid / Lavas

Oregano / Marjolein

Oregano, Marjolein of Majoraan is het hoofdbestanddeel van italiaanse kruidenmengsels. De smaak komt vrij bij snijden, kneuzen en warmte. Voeg het dus zo vroeg mogelijk in het kookproces toe. Dit kruid staat bekend om een medicinale werking en trekt tijdens de bloei veel bijen aan. In de Basis groeit de originele oregano en een pittigere cultivar.

Peterselie